Teknikker

Søvnlammelse - den hellige gral til andre bevidsthedstilstande

Det er i grænsefladen mellem søvn og vågen, at muligheden opstår for at gå på opdagelse i andre bevidsthedstilstande.

 

Når din dagsbevidsthed lukker ned og du bevæger dig mod søvnen, passerer du igennem den hypnagoge fase. Den kan være ledsaget af lyde, billeder og somme tider fornemmelsen af, at der er nogen til stede i rummet. Hvis du prøver at lade dit sind forblive vågent, mens billedfragmenterne bliver mere og mere tydelige kan du havne direkte i en lucid drøm. Det er lidt ligesom at springe op på en hest og ride på billedet ind i drømmen uden at miste dagsbevidstheden. Lucide drømme og ud-af-kroppen oplevelser er nært beslægtede fænomener og nogle mener, at det er det samme. Jeg selv opfatter det som to forskellige 'radiostationer' på bevidsthedsskalaen med delvist overlappende frekvenser. Man kan konvertere lucide drømme til ud-af-kroppen oplevelser. Og omvendt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Normalt falder sind og krop i søvn på samme tid. Men nogle gange falder kroppen i søvn uden at sindet gør det. I så fald vil du opleve at du ikke kan bevæge kroppen, at du er lammet. Søvnlammelse er en hel naturlig del af søvnbiologien. Det kan være en skræmmende oplevelse fordi det føles ubehageligt og det kan være ledsaget af andre fænomener. Den mest effektive måde at bryde en søvnlammelse på er ved radikalt at ændre din vejrtrækning. Det sender nemlig et signal til hjernen om, at du er vågen.

Men søvnlammelse er også et springbræt til ud-af-kroppen oplevelser. Under søvnlammelsen kan du simpelthen 'stå ud af sengen' med din bevidsthed, mens din sovende krop bliver liggende. Som om du har en ikke-fysisk krop. Herfra kan du udforske den virkelighed, du befinder dig i.

 

"Vågn op og gå i seng igen" er en populær metode til at fremkalde lucide drømme eller vågne søvnlammelser:

De forekommer hyppigst i den sidste tredjedel af en normal nats søvn. Der hvor dine drømme er mest livagtige og din dagsbevidsthed langsomt forbereder sig på at manifestere sig. Hvis du er vågen i ca. 1 time i denne del af søvnens fase og så lægger dig til at sove igen, øger det sandsynligheden for at opleve disse fænomener.

 

Fra søvn til vågen passerer du igennem den hypnopompe fase. Her er der igen en mulighed for at træde ud af kroppen med bevidstheden eller fremkalde en søvnlammelse, hvor kroppen falder i søvn igen.

 

 

Ovenstående er kun en overfladisk introduktion til nogle fænomener, der er skrevet tykke bøger om!

En fyldestgørende beskrivelse af teknikker til at fremkalde den rigtige tilstand, hvordan du forlader din fysiske krop og forlænger 'udgangen' kræver en meget mere grundig forklaring.

 

"Lucide drømme og ud-af-kroppen oplevelser er som to forskellige radiostationer på bevidsthedsskalaen med delvist overlappende frekvenser"

Lisa Pollock's Dream Journal - Zen Dragonfly. Besøg hendes side her: www.lisapollock.com.au

Drømmedagbogen

Det er en god idé, at have din opmærksomhed fokuseret på din søvn, hvis du gerne vil udforske disse bevidsthedstilstande. Jeg kan varmt anbefale dig at føre dagbog over dine drømme.

  1. Beslut dig for at huske dine drømme og andre søvnrelaterede fænomener
  2. Skriv alt ned du husker lige så snart du vågner
  3. Husk at inkludere sanselige indtryk, følelser og fornemmelser
  4. Brug dine drømme kreativt til at skrive, digte, fortælle, tegne, male, synge, forme, spille musik o.s.v.

Da jeg skal pakke mine sko, har jeg problemer med at matche dem! Jeg kan ikke finde makkeren og skoene skifter udseende hele tiden, sådan nærmest lidt drillende. Jeg reflekterer over det og tænker, at det kun kan lade sig gøre i en drøm og ergo må jeg drømme!

 

Jeg er opmærksom på, at jeg skal passe på, at jeg ikke vågner, nu hvor jeg er lucid. Jeg fokuserer på drømmens handling igen for at fastholde drømmestadiet. Nu løber jeg langs en havnemole og råber min venindes navn højt. Jeg er helt euforisk over, at jeg er lucid! "Det er min første lucide drøm, hvor jeg ikke vågner efter nogle få sekunder" tænker jeg. "Jeg kan kontrollere handlingen og ændre drømmen". Jeg er totalt begejstret, mens jeg løber afsted.

 

Jeg tager scenen ind med øjnene og kan slet ikke rumme de uendelige muligheder. Pludselig sker der noget mærkeligt: jeg bliver bevidst om at jeg ligger i mit soveværelse og sover. Jeg forlader kroppen og tuner ind på en person, jeg har mødt på et drømmeforum på Internettet. Jeg svæver henover hendes seng, hvor hun ligger og sover. Hun ligger på ryggen og sover og jeg svæver over sengen og sådan er vi ansigt til ansigt et øjeblik. Jeg siger hendes navn i tankerne, kalder på hendes sjæl. Hun vågner og udstøder et vræl af forskrækkelse over at jeg svæver lige over hende og jeg er tilbage i kroppen og lysvågen.

 

Uddrag fra min drømmedagbog